Hydepark - Nowe buty dla całej rodziny, czyli jak bonus odmienił naszą
shaylynred - Wczoraj 19:46 Temat postu: Nowe buty dla całej rodziny, czyli jak bonus odmienił naszą Był sobie zwykły, deszczowy listopad. Za oknem plucha, ciemno wcześnie, a w domu nastrój taki sobie. Akurat trafiliśmy z żoną na moment, w którym dzieciaki wyrosły ze wszystkiego, co miały na sobie. Kuba, nasz syn, potrzebował nowych butów do szkoły, bo w starych palce mu wychodziły na wierzch. Zosia, córka, marzyła o porządnych adidasach, takich modnych, jakie mają wszystkie koleżanki. A ja? Ja od roku chodziłem w butach, które pamiętały jeszcze czasy przed pandemią. Żona też w swoich ledwo zipała.
Poszliśmy do sklepu, przymierzaliśmy, liczyliśmy i wyszło, że za komplet butów dla czterech osób musielibyśmy zapłacić ponad tysiąc dwieście złotych. Tysiąc dwieście, które akurat poszło na opłacenie zaległych rachunków za prąd i gaz. Siedzieliśmy wieczorem w kuchni, patrząc na pudełka po starych butach, i myśleliśmy, co tu zrobić. Odłożyć? Nie było z czego. Pożyczyć? Nie chcieliśmy.
Wziąłem laptopa na kolana, żeby poszukać jakichś promocji w internecie. Może uda się znaleźć używane w dobrym stanie, może jakieś wyprzedaże. Przeglądałem strony, portale aukcyjne, aż w pewnym momencie wyskoczyło mi okienko z reklamą. Jakaś strona z grami, kolorowe automaty, a pod spodem komentarz: "Polecam, ostatnio dostałem vavada bonus i udało mi się ogarnąć prezenty na święta". Zaintrygowało mnie to. Pomyślałem - co mi szkodzi? Najwyżej stracę godzinę.
Wszedłem na stronę, rozejrzałem się. Wyglądała całkiem poważnie, nowocześnie, bez tandetnych banerów. Potem zrobiłem to, co zawsze - wbiłem w wyszukiwarkę pytanie: czy vavada jest legalna w polsce. Przeczytałem kilka opinii, jakieś forum, artykuł. Wniosek? Działa na licencji, ludzie wygrywają, wypłacają, nikt nie płacze, że oszukali. No dobra, pomyślałem, zarejestruję się.
Proces zajął mi może trzy minuty. Mail, hasło, potwierdzenie. I wtedy, po pierwszym logowaniu, zobaczyłem, że na koncie pojawiło się coś ekstra. Dostałem środki na start, taki miły gest powitalny. W zakładce z promocjami znalazłem informację, że to właśnie ten słynny vavada bonus dla nowych graczy. Pomyślałem wtedy: "No dobra, zobaczmy, co z tego będzie".
Usiadłem wygodnie, nalałem sobie herbaty i zacząłem kręcić. Nie chciałem od razu szaleć, więc wybrałem prosty automat z owocami, żeby zobaczyć, jak to działa. Kręcę raz, drugi, trzeci. Małe wygrane, małe przegrane, konto prawie nietknięte. Po godzinie takiego klepania postanowiłem zmienić strategię. Wszedłem w coś z wyższym RTP, taki automat z egipską tematyką, piramidy, faraonowie, skarabeusze. I tam poszło.
Najpierw dostałem małą wygraną, jakieś 50 złotych. Nic specjalnego. Ale im dalej kręciłem, tym częściej wpadały mi jakieś symbole bonusowe. W pewnym momencie ekran zamarł, po czym zaczęły spadać darmowe spiny, jeden za drugim. Siedziałem jak na szpilkach. Licznik skakał w górę. 50 zł, 200 zł, 600 zł, 1400 zł. Zerwałem się z krzesła, chodziłem po pokoju, wróciłem i dalej leciało. Kiedy w końcu wszystkie rundy się skończyły, na koncie miałem 1850 złotych.
No i wtedy pojawił się ten dylemat. Głowa mówiła: "Wypłacaj, masz więcej niż potrzeba na buty". A serce, a raczej taka mała diabelska myśl: "Przecież to darmowe, możesz spróbować dobić do dwóch tysięcy". Na szczęście w porę przypomniałem sobie, że te 1850 złotych to nie są moje pieniądze, tylko dar od losu, i że jak teraz nie wypłacę, to za godzinę dzieciaki mogą dalej chodzić w za małych butach. Wyłączyłem grę, odetchnąłem głęboko i zleciłem przelew na konto. Całą kwotę.
Następnego dnia, w sobotę rano, dostałem powiadomienie z banku. Pieniądze wpłynęły. Siedziałem przy śniadaniu i uśmiechałem się jak głupi. Żona spytała, co mi się stało. Powiedziałem: "Słuchaj, pakuj dzieciaki, jedziemy po buty". Zrobiła wielkie oczy. "Skąd masz kasę?" Odpowiedziałem, że dostałem premię uznaniową za projekt, który zakończyłem miesiąc temu. No bo jak jej miałem wytłumaczyć, że vavada bonus i jeden wieczór przed komputerem sprawiły, że cała rodzina będzie miała nowe obuwie?
Pojechaliśmy do galerii handlowej. Kuba wybrał buty do szkoły, takie wygodne, z dobrym profilem. Zosia dostała swoje wymarzone adidasy, modne, różowe, z podświetlaną podeszwą. Żona znalazła eleganckie botki na zimę, a ja kupiłem sobie porządne trapery, takie, w których nie zmoknę w drodze do pracy. Zapłaciłem 950 złotych za wszystko, zostało nam jeszcze 900 na koncie. Za te pieniądze kupiliśmy dzieciakom kurtki na zimę, bo stare też już były za małe.
Do dzisiaj, jak widzę te wszystkie buty w przedpokoju, uśmiecham się pod nosem. Bo przypominam sobie ten deszczowy listopadowy wieczór, kiedy siedziałem załamany, myśląc, że nie damy rady. I o tym, jak jeden bonus, o którym przeczytałem w reklamie, zmienił wszystko. Nie zamierzam teraz regularnie grać, to nie mój styl. Ale czasem, jak ktoś pyta, czy warto spróbować, to mówię: warto, ale z głową. I zawsze, ale to zawsze, wiedzieć, kiedy powiedzieć "stop". Ja powiedziałem w idealnym momencie. I do dzisiaj, jak patrzę na te buty, to wiem, że to była najlepsza decyzja w moim życiu.
|
|
|