Hydepark - Bonus od losu na nockę
shaylynred - Wczoraj 21:16 Temat postu: Bonus od losu na nockę No i stało się. O godzinie 23:47 w środę wieczorem zorientowałem się, że zostałem sam w całym biurze. Wszyscy już poszli. Nawet pani Grażyna z księgowości, która zawsze siedzi najdłużej, zgasiła światło w swoim kącie. A ja? Ja musiałem dograć raport, który przełożony rano przypomniał mi z godną pozazdroszczenia precyzją. "Do południa, Kamil. Do południa".
Zrobiłem swoje. Wysłałem. I nagle poczułem tę pustkę – taką, która przychodzi po stresie, gdy już nic nie musisz. Siedzisz przed monitorem, wokół ciebie puste krzesła, wentylacja szumi jak stary statek, a ty nie masz siły nawet zamknąć laptopa. Wiedziałem, że jak teraz wyjdę, to wrócę do pustego mieszkania, zjem coś na stojąco i przewinę telefon do 1 w nocy. Standard.
Ale wtedy w głowie pojawiła się myśl. Trochę głupia, trochę ciekawa. Stary kumpel z czasów studiów, Tomek, opowiadał mi kiedyś o swojej przypadkowej wygranej. Śmiał się z tego wtedy przy piwie. "Wszedłem dla jaj, wyszedłem z dwoma tysiakami" – chwalił się. Nie wierzyłem mu. Ale teraz, o 23:47, w pustym biurze na Mokotowie, pomyślałem: "A co mi tam?"
Podszedłem do okna. Popatrzyłem na światła miasta. Warszawa w nocy wygląda inaczej. Jest taka obiecująca. I wtedy, nie wiem czemu, po prostu otworzyłem przeglądarkę. Nie miałem żadnego linku. Wiedziałem tylko tyle, żeby nie klikać w byle co. Wpisałem w wyszukiwarkę: Vavada mirror Polska . Pierwszy wynik. Strona otworzyła się bez problemu. Żadnych przekierowań, żadnych wyskakujących okienek. Po prostu: logowanie, rejestracja, gra. Proste jak budowa cepa.
Zarejestrowałem się w trzy minuty. Nawet nie sprawdzałem regulaminu. Dałem swój stary mail, który i tak służy tylko do spamu. Hasło? "Raport2024". Genialne, wiem. Ale nie chodziło mi o bezpieczeństwo bankowe. Chodziło o sprawdzenie, czy Tomek miał rację. Czy można wejść, pośmiać się i wyjść?
Wpłaciłem stówkę. To była akurat ta kwota, którą dostałem od szefa za nadgodziny. Gotówka z rąk do rąk. Lekka, przyjemna, nieplanowana. Pomyślałem: "Albo będzie jajco, albo stracę tyle, ile wydałbym na dwa piwa i kebaba".
Zacząłem od małych stawek. Jakieś automaty z owocami. Nic oryginalnego. Gra się sama, klikasz i patrzysz. Po piętnastu minutach miałem 67 złotych. Ubyło. Bez emocji. Przesiadłem się na inny slot – bardziej kolorowy, z jakimiś legendarnymi stworami. Trzecie kliknięcie i nagle: bonus. Dziesięć darmowych spinów. Patrzę na ekran, a tam liczby zaczynają skakać jak szalone.
Wiedziałem, że to nic nie znaczy. Darmowe spiny często dają grosze. Ale nie tym razem. Przy piątym spinie trafiłem coś, co nazywało się "Dragon's Treasure" – i nagle wygrana poszybowała do 450 złotych.
Siedziałem sam w biurze, w ciemności, i uśmiechałem się jak dziecko. Nie dlatego, że 450 złotych to majątek. Ale dlatego, że to był moment "niemożliwe, a jednak". Wypłaciłem dwieście. Zostawiłem resztę, żeby pograć dalej.
I wtedy – pamiętam to dokładnie – otworzyłem nową kartę i jeszcze raz sprawdziłem, czy na pewno jestem na właściwej stronie. Wpisałem Vavada mirror Polska drugi raz, bo gdzieś w głowie kołatała mi się myśl, że mogłem trafić na podróbkę. Ale nie. To było to samo. Stabilne, szybkie, bez lagów. Nawet o północy działało idealnie.
Zagrywałem dalej. Tym razem bardziej odważnie. Wszedłem na stoły na żywo. Nie żebym umiał w karty – totalny laik. Ale siedział tam krupier z uśmiechem, rozmawiał przez kamerę, rzucał żarty. Czułem się, jakbym był w jakimś barze w Vegas, a nie przed monitorem w korpo. Postawiłem 50 złotych na czerwone w ruletce. Nie trafiłem. Drugie 50 na czarne. Znowu nic. Zaśmiałem się do siebie. "No dobra, starczy tych mądrości" – pomyślałem.
Wróciłem do slotów. Tym razem prosty automat z dzwoneczkami. Pierwsza runda – nic. Druga – 20 złotych. Trzecia – 120 złotych. I nagle, przy piątej rundzie, ekran eksplodował. Nie umiem tego inaczej opisać. Wszystkie linie zapaliły się na czerwono. Wygrana: 890 złotych. Do tego drobne bonusy złożyły się na równe 1000 złotych w przeciągu trzech minut.
Zatrzymałem się. Wstałem z fotela. Przeszedłem się po pustym biurze. Nalałem sobie wody z kranu. Spojrzałem w sufit i powiedziałem na głos: "Tomek, ty stary skurczysynu, miałeś rację".
Usiadłem z powrotem. Stan konta przed chwilą: 120 złotych. Po piętnastu minutach: 1250 złotych. Wypłaciłem wszystko oprócz pięćdziesięciu. Zamknąłem stronę. Spakowałem laptopa. Wyszedłem z biura o 1:12 w nocy.
W taksówce do domu nie mogłem przestać się uśmiechać. Nie dlatego, że wygrałem. Ale dlatego, że ten cały epizod był jak krótki, absurdalny film. Wszedłem z nudów i przypadkowego zmęczenia. Grałem bez systemu, bez wiedzy, bez taktyki. I wyszedłem z historią, którą do dzisiaj opowiadam znajomym.
Na drugi dzień w pracy podszedł do mnie szef. "Kamil, ten raport był dobry, ale następnym razem wyślij go przed północą, dobrze?" Uśmiechnąłem się tylko. On nie wiedział, że pół godziny po wysłaniu tego raportu kręciłem bębny w pustym biurze i gapiłem się na liczby, które rosły same.
Od tamtej pory wchodziłem jeszcze parę razy. Zawsze przez Vavada mirror Polska, bo nie lubię ryzykować z nieznanych adresów. Czasem wygrałem stówkę, czasem straciłem dwie. Ale to nie ma znaczenia. Bo ta jedna noc została ze mną jako dowód, że czasem warto zrobić coś zupełnie bez sensu, dla czystej ciekawości. Nie dla pieniędzy. Dla emocji.
Pieniądze wydałem na nowe słuchawki i kolację dla dziewczyny. Słuchawki grają świetnie do dziś. A historia? Historia gra jeszcze lepiej.
|
|
|