Mam dużą działkę do zagospodarowania i nie wiem, czy lepiej próbować zaplanować ogród samodzielnie, czy oddać to w ręce specjalisty. Czy ktoś z was robił projekt na własną rękę i może polecić jakieś dobre źródła wiedzy? Jeśli chodzi o współpracę z projektantem, to jakie są orientacyjne koszty projektu i doboru roślin? Na co zwracać uwagę przy wyborze takiej osoby i jak wygląda cały proces? Przy okazji chętnie poczytam, jak ogarnąć temat odwodnienia na działce i czy to też warto uwzględnić już na etapie projektu.
Ja robię sama, bo lubię ogródki takie trochę dzikie, naturalne, gdzie jest nierówno i rośliny same wybierają, gdzie im dobrze. Na razie się sprawdza, ale trzeba cierpliwości. Co sezon próbuję nowych rzeczy.
Jeśli zależy Ci na czystości zbiornika, to kluczowym elementem technologicznym będzie odpowiednia lampa do oczka wodnego z systemem UV, która skutecznie eliminuje glony i bakterie. Dzięki niej woda pozostaje przejrzysta i zdrowa dla roślin oraz ryb, co znacznie ułatwia późniejszą pielęgnację ogrodu. To zdecydowanie mądrzejsza inwestycja niż walka z zakwitem wody za pomocą samej chemii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum