U mnie pompa ciepła bez odwiertów za to w przyszłości dodatkowo wiatrak na działce z własnym magazynem energii zamiast paneli i dodatkowo rekuperacja i klimatyzacja która w razie czego dogrzeje i kominek na drewno. Polecam poczytać sobie szczególnie o pompach ciepła od firmy Vaillant https://www.vaillant.pl/k...e/pompy-ciepla/
dżejla
Wysłany: 2025-11-29, 20:30
Właśnie przymierzamy się do wymiany pieca na coś ekologicznego. Mój mąż upiera się przy pompie ciepła, a ja muszę się zorientować w temacie. Zastanawiam się, czy pompa ciepła powietrze woda jest faktycznie tak oszczędna w eksploatacji, jak mówią eksperci? Myślę o zakupie urządzenia, bo wydaje się, że to jedyna sensowna inwestycja przy tych cenach gazu. Czytałam dobre opinie o modelach Haier, co mnie przyciągnęło. Czy ktoś ma już ją podłączoną do ogrzewania podłogowego i może powiedzieć, jakie są realne koszty?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum