Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy warto jest wejść w wynajem długoterminowy samochodu?
Autor Wiadomość
Pasti 

Wysłany: 2025-11-27, 11:18   Czy warto jest wejść w wynajem długoterminowy samochodu?

Czy warto jest wynajmować auto?
Jak przedstawiają się koszty wynajmu w stosunku do leasingu albo kredytu? Auto firmowe, konkretnie będę nim jeździł ja. Podejrzewam, że zrobię około 30-40 tysięcy kilometrów rocznie max. Auto planuję raczej z górnej półki, wymiana nie później niż za mniej wiecej 2 lata.

sol

Wysłany: 2025-12-01, 12:13   

Może byc to opłacalna opcja ale ,,diabeł tkwi w szczegółach"". Jest to specyficzna usługa, nie opłaca się w każdym przypadku, ale w wiellu już tak. W teorii może wypaść drozej niż leasing, w praktyce jedna rata to wszystkie opłaty. W przypadku raty leasingowej nie dolicza się wielu kosztów takich jak ubezpieczenie, serwisy czy koszt zarejestrowania samochodu a to znacznie podwyższa ratę leasingu. W sytuacji gdy nie mamy możliwości samodzielnej obsługi floty, najem długoterminowy jest korzystniejszą opcja.
Wylcizenie kosztów jest indywidualne, wszystko zależy od samochodu, od tego na jaki okres chcesz wynajać, najlepiej będzie dopytać się w firmie, która oferuje takie usługi. Skontaktuj się w tym celu z Masterlease.

Pasti 

Wysłany: 2025-12-02, 13:37   

Dzięki, ogólnie nie orientowałem się w stawce. Czy mogę samodzielnie sobie wyliczyć aby wiedzieć mniej więcej ile to będzie kosztowało?

sol

Wysłany: 2025-12-02, 14:36   

Możesz jak najbardziej sprawdzić sobie stawki na konkretnych modelach samochodów. Wejdź sobie na stronę Masterlease, jak wspominałem. Znajdziesz tam kalkulator, na którym będziesz mógł sobie wszystko na spokojnie wyliczyć. Poza tym tematyka wynajmu jest tam dokłądnie opisana, bez pomijania kosztów.

remi

Wysłany: 2025-12-03, 10:44   

Niestety u mnie leasing odpada z uwagi na to, że założyłem nową firmę. Czy najem dlugoterminowy (nie leasing) jest mozliwy "od 1-go dnia dzialalnosci" czy trzeba miec jakąś historię przychodów?

sol

Wysłany: 2025-12-03, 15:15   

Jeśli masz kontrakty można je położyć jako podkładkę pod zgodę, dodatkowo jeśli pracowałeś wcześniej na etacie w branży w której masz aktualnie działalność liczy się to jako ‚kontynuacja’ i znacząco ułatwia proces uzyskania zgody. Aczkolwiek w większości firm nie powinni robić większych problemów z wynajmem. Zdecydowanie łątwiej tutaj dostać auto niż w leasingu (do którego wymaga sie przynajmniej rok prowadzenia działalności). Najlepiej zobacz sobie w masterlease, można wynając auto od pierwszego dnia działalności. Wkład własny z tego co pamiętam to 10%, ale jeszcze sprawdź sobie na stronie.

Pasti 

Wysłany: 2025-12-05, 10:51   

A jak to jest w przypadku spólki zoo? Ogólnie najchętniej bym zwrócił samochód oraz wziął kolejny po zakończeniu umowy, tak więc najlepiej z możliwością wykupu albo możliwością odstąpienia. W tym przypadku lepszy jest leasing czy wynajem?

Odpowiedz do tematu