Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Kolejka w sklepie i aplikacja, która zmieniła wszystko
Autor Wiadomość
shaylynred

Wysłany: Dzisiaj 10:39   Kolejka w sklepie i aplikacja, która zmieniła wszystko

Nie znoszę piątkowych zakupów. Wiesz, ten cały cyrk: ludzie pchani wózkami, dzieci wrzeszczące na stoisku z zabawkami, emeryci liczący monety przy kasie. A ja w tym wszystkim, z listą zakupów w ręce, która wydłuża się z każdą minutą, bo żona dzwoni co chwilę z kolejnym „a kup też...”. Normalna masakra.

Tamten piątek był wyjątkowo okropny. Praca wykończyła mnie do reszty. Szef jak zwykle w ostatniej chwili rzucił mi raport do poprawki, który miał być gotowy „na wczoraj”. Wyjechałem z biura dwie godziny później niż planowałem. Do tego korek na mieście, deszcz, błoto po kostki. Gdy w końcu wturlałem się do Biedronki, miałem ochotę zostawić wózek w połowie sklepu i wyjść.

Ale nie mogłem. W lodówce pusto, dzieci głodne, a żona napisała, że jak nie przywiozę sera żółtego i bułek, to śpię na kanapie. Miała chyba gorszy dzień niż ja.

Stałem więc w tej kolejce do kasy. Przede mną facet, który robił zakupy na cały miesiąc. Za mną starsza pani, której wózek napierał mi na pięty co kilka sekund. Wokół gwar, krzyki, komunikat o promocji na pieluchy. Normalny piątek w dyskoncie. Sięgnąłem do kieszeni po telefon. Włączyłem go, odruchowo. Coś, cokolwiek, żeby oderwać myśli od tego, że za chwilę wydam trzecią część wypłaty na rzeczy, które i tak znikną w ciągu weekendu.

Zacząłem przeglądać aplikacje. Wiadomości. Portal społecznościowy. Giełda. Nuda. I wtedy przypomniałem sobie, że tydzień temu, w roboczej grupce, ktoś wrzucił screen z jakąś wygraną. Nie zwróciłem wtedy uwagi. Przewinąłem. Ale teraz, stojąc w tej piekielnej kolejce, pomyślałem: a co mi tam.

Wszedłem w sklep, wyszukałem. Instalacja trwała może minutę. Może mniej. Szybko przeskoczyłem przez rejestrację – adres, hasło, potwierdzenie SMS. Zero filozofii. Zaraz po zalogowaniu zobaczyłem, że na koncie czeka na mnie powitalny pakiet. Normalnie, za samą rejestrację.

aplikacja vavada – tak się nazywała. I działała nawet na tym słabym sklepowym LTE, które ledwo zipało.

Postanowiłem wrzucić drobne. 50 złotych. Tyle, ile wydałbym na głupie piwo w piątek. Nie oczekiwałem cudów. Chciałem tylko zabić te kilka minut, które dzieliły mnie od kasy. Wybrałem prostą grę – taką z diamentami i siódemkami. Klasyka, bez udziwnień. Postawiłem 5 złotych. Kręcę. Nic. Kolejne 5. Tym razem 12 złotych wygrane. Nieźle.

Kolejka posunęła się o dwa kroki. Przede mną ten facet z miesięcznymi zapasami wciąż nie mógł znaleźć portfela. Idealnie. Miałem czas. Postawiłem jeszcze 10 złotych. Bębny zakręciły się szybciej. Pojawiły się trzy takie same symbole – diamenty. Ekran mrugnął. System napisał: „Aktywowano rundę bonusową”.

Nie wiedziałem nawet co to znaczy. Okazało się, że dostaję 10 darmowych spinów. Bez dopłaty. Kręcą się same. Patrzę tylko, jak rosną cyfry. Drugi spin – 8 złotych. Piąty – 15 złotych. Ósmy – 22 złote. A dziewiąty…

Dziewiąty spin sprawił, że telefon zaczął wibrować. Nie dlatego, że ktoś dzwonił. Aplikacja miała taką funkcję – przy większej wygranej trzęsie się, żebyś wiedział, że coś się dzieje. Na środku ekranu pojawił się ogromny, złoty napis: TRAFIŁEŚ X36.

Szybka kalkulacja w głowie: postawiłem 10 złotych, ale mnożnik z rundy bonusowej pomnożył całość. Nie wnikam w matematykę. Liczy się to, że na koncie pojawiło się nagle 780 złotych.

Zamarłem. Przede mną facet w końcu znalazł portfel i płacił. Kasa się otworzyła. Starsza pani za mną chrząknęła, żebym się przesunął. A ja stałem jak słup soli, z telefonem w dłoni, patrząc na cyfry, które nie mieściły mi się w głowie.

Zapłaciłem za zakupy. 170 złotych. Normalnie bym jęknął, ale dzisiaj? Dzisiaj tylko machnąłem ręką. Wyszedłem ze sklepu, wsiadłem do auta, odpalę silnik. I wtedy, na parkingu, jeszcze raz otworzyłem aplikację. Sprawdziłem, czy to na pewno prawda. Kliknąłem wypłatę. Przelew na konto. Błyskawiczny.

W ciągu pięciu minut 780 złotych było na moim koncie bankowym.

Nie mówiłem nic przez całą drogę do domu. Nie dlatego, że się bałem. Po prostu nie wiedziałem, jak to ubrać w słowa. Że stojąc w Biedronce, w piątkowym korku, między puszką piwa a płatkami śniadaniowymi, zarobiłem więcej niż przez trzy dni w robocie.

W domu żona zapytała, czemu taki uśmiechnięty. „Bo kupiłem los na loterii i wygrałem” – powiedziałem. Popatrzyła na mnie jak na wariata. Ale gdy pokazałem jej przelew, zrobiła wielkie oczy. Normalnie, jakby zobaczyła ducha. „I tyle ci wpłacili? Z jednej gry?” – zapytała. „Z jednej rundy” – odpowiedziałem. „Z dziesięciu minut w sklepie”.

Tego wieczoru zamówiłem sushi. To takie, z dobrej restauracji, nie z budki w galerii. Żona wypiła więcej wina niż zwykle. Dzieci zasnęły przed bajką. A ja siedziałem w fotelu i myślałem o tym, jak przypadkowe jest szczęście. Gdyby nie ten facet, który nie mógł znaleźć portfela. Gdyby nie ten raport od szefa. Gdybym nie otworzył telefonu akurat wtedy. Gdyby... gdyby...

aplikacja vavada została na moim telefonie. Nie gram codziennie. Nie gram tygodniami. Ale czasem, gdy zdarzy się taka chwila – kolejka, czekanie, nuda – odpalę, wrzucę dwie dychy i zobaczę, co z tego wyjdzie. Czasem nic. Czasem stówka. Ale nigdy już nie zapomnę tamtego piątku. Tamtej kolejki. Tych 780 złotych, które spadły z nieba między półką z pieczywem a lodówką z jogurtami.

Bo to nie jest hazard. To jest przypadek. I czasem, bardzo rzadko, ten przypadek staje po twojej stronie. I wtedy zwykły piątek w Biedronce staje się historią, którą opowiadasz przy piwie do końca życia. A ja? Ja dzisiaj już się nie denerwuję na kolejki. Wręcz przeciwnie. Czasem specjalnie wybieram dłuższą. Bo nigdy nie wiesz, co się wydarzy, zanim dojdziesz do kasy.

Odpowiedz do tematu