Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Deszczowy wtorek, który dał mi więcej niż myślałem
Autor Wiadomość
crimsondaphene

Wysłany: Dzisiaj 12:10   Deszczowy wtorek, który dał mi więcej niż myślałem

Nazywam się Grzegorz, mam pięćdziesiąt dwa lata i od trzydziestu lat pracuję jako elektryk w jednym z dużych zakładów przemysłowych na Dolnym Śląsku. Całe życie spędziłem na naprawianiu rzeczy, które inni zepsuli, i myślałem, że już nic mnie nie zaskoczy. Aż do tamtego wtorku. Padał deszcz, taki typowy, jesienny – zimny, mokry i sprawiający, że człowiek czuje się jeszcze bardziej zmęczony, niż jest w rzeczywistości. Po całym dniu w pracy, gdzie naprawiałem rozdzielnię, która postanowiła się zbuntować, wróciłem do domu z bolącymi plecami i poczuciem, że znowu nic ciekawego mnie nie czeka.

Żona wyjechała do córki na tydzień, więc w mieszkaniu panowała kompletna cisza. Zrobiłem sobie herbatę, usiadłem w fotelu i włączyłem telewizor, ale leciał jakiś nudny program, którego nie byłem w stanie oglądać dłużej niż pięć minut. Przewijałem kanały, ale wszędzie było to samo – reklamy, seriale, które już widziałem, i plotki o celebrytach, które kompletnie mnie nie interesowały. Byłem znudzony, zmęczony i trochę przygnębiony. W takich chwilach często myślałem o tym, jak bardzo życie zrobiło się przewidywalne. Każdy dzień wyglądał tak samo, a ja czułem, że pomału znikam w tej codziennej rutynie.

I wtedy przypomniałem sobie rozmowę z kolegą z pracy, Darkiem. Opowiadał mi coś o swojej przygodzie, o tym, że w wolnej chwili wchodzi na stronę i gra w jakieś gry, żeby się odstresować. Zawsze machałem na to ręką, bo uważałem, że to strata czasu i pieniędzy. Ale tamtego wieczoru, z nudów i wewnętrznego buntu przeciwko tej szarej rzeczywistości, postanowiłem sprawdzić, o co mu chodzi. Włączyłem komputer, wpisałem w wyszukiwarkę nazwę, którą zapamiętałem z jego opowieści, i tak trafiłem na stronę. Zobaczyłem logo, przycisk rejestracji i pomyślałem, że nie mam nic do stracenia. Po chwili byłem już w środku, przeglądając ofertę, która otworzyła przede mną zupełnie nowy świat.

Początkowo wszystko wydawało mi się obce i skomplikowane. Nie wiedziałem, od czego zacząć, która gra jest dobra, a która nie. Ale przypomniałem sobie, że zawsze lubiłem hazard, ale na swój sposób – nie na pieniądze, tylko na czystą przyjemność. Kiedyś, w młodości, grałem w karty z kolegami i uwielbiałem to uczucie, gdy wszystko wisi na włosku. Postanowiłem, że potraktuję to tak samo. Wybrałem grę, która miała motyw starych samochodów, bo od zawsze interesowałem się motoryzacją, mimo że całe życie pracowałem przy prądzie. Stawiałem małe kwoty, żeby przedłużyć sobie zabawę, i powoli wciągałem się w ten świat.

Po godzinie, może dwóch, byłem już w rytmie. Wygrałem kilka razy, potem straciłem, ale to nie było dla mnie najważniejsze. Liczyło się to, że przestałem myśleć o pracy, o bolących plecach, o tym, że niedługo emerytura i nie wiem, co ze sobą zrobię. Czułem się, jakbym wrócił do czasów, gdy życie było prostsze. I wtedy, nagle, stało się coś, czego się nie spodziewałem. Bębny w grze, w którą akurat grałem, zatrzymały się w kombinacji, która sprawiła, że otworzyłem usta ze zdumienia. Na ekranie pojawiły się efekty specjalne, a liczby zaczęły rosnąć w zastraszającym tempie. Kiedy wszystko się zatrzymało, zobaczyłem wygraną, która była dla mnie niewyobrażalna – więcej niż zarabiałem przez trzy miesiące.

Przetarłem okulary, odłożyłem herbatę i spojrzałem na ekran jeszcze raz. To nie była pomyłka. Moje saldo rzeczywiście wskazywało taką kwotę. Przez chwilę siedziałem w fotelu i patrzyłem w monitor, nie wiedząc, co robić. W głowie kłębiły się myśli – czy to na pewno prawda? Czy zaraz to zniknie? A może to jakiś błąd systemu? Ale nie. Pieniądze były tam, czekały, żebym je wypłacił. Przypomniałem sobie, co Darek mówił o tym, żeby nie dać się ponieść emocjom, bo potem można stracić wszystko. Podjąłem decyzję – wyłączam komputer, idę spać, a jutro zobaczę, co z tym zrobić.

Następnego dnia, zanim poszedłem do pracy, sprawdziłem konto. Wszystko było w porządku. Przelewałem pieniądze na swoje konto bankowe i czułem, jak ogromny ciężar spada mi z serca. Wiedziałem, że ta wygrana zmieni moje życie. Nie dlatego, że nagle stałem się bogaty, ale dlatego, że pozwoliła mi zrobić rzeczy, o których myślałem od dawna. Pierwszym krokiem było kupno nowego sprzętu do swojego hobby – od lat zbierałem stare modele samochodów, ale zawsze brakowało mi pieniędzy na te droższe. Teraz mogłem pozwolić sobie na kilka egzemplarzy, o których marzyłem. Drugim było zaplanowanie wycieczki z żoną – nigdy wcześniej nie byliśmy za granicą, a zawsze chciała zobaczyć włoskie wybrzeże.

Ale najważniejsze, co mi zostało z tamtego wieczoru, to nie były pieniądze. To było poczucie, że warto czasem zrobić krok w nieznane, nawet jeśli wydaje się to głupie czy ryzykowne. Ta strona, wawada , jak mówią niektórzy, ale tak naprawdę nazywa się vavada, pokazała mi, że życie potrafi zaskoczyć w najmniej spodziewanym momencie. Nie musisz wyjeżdżać na drugi koniec świata, żeby przeżyć przygodę – czasem wystarczy usiąść w fotelu i otworzyć się na nowe możliwości.

Oczywiście, nie zamieniłem się w hazardzistę. Wiem, że taka wygrana zdarza się raz na jakiś czas i że nie można na tym budować przyszłości. Ale nauczyłem się czegoś cennego – że czasem warto zaufać przypadkowi, że warto zrobić coś tylko dla siebie, bez kalkulowania, czy to się opłaci. Teraz, kiedy wracam z pracy, mam w głowie więcej spokoju. Przestałem myśleć o tym, że życie jest nudne i przewidywalne. Zrozumiałem, że to ja decyduję, czy chcę w nim widzieć tylko szarość, czy też pozwolę sobie na odrobinę szaleństwa. I choć od czasu do czasu wchodzę na tę stronę, żeby pograć dla przyjemności, to zawsze pamiętam, że najważniejsza jest umiejętność zatrzymania się w odpowiednim momencie. Bo to właśnie w tym momencie, kiedy wiedziałem, że wystarczy, zyskałem coś znacznie więcej niż tylko pieniądze – zyskałem wiarę w to, że życie jeszcze potrafi mnie zaskoczyć.

Odpowiedz do tematu