Forum lubla.pl Strona Główna Forum lubla.pl
FORUM MIESZKAŃCÓW LUBLI

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czego nie jeść przy trądziku rozowatym
Autor Wiadomość
remi

Wysłany: 2025-05-06, 09:29   Czego nie jeść przy trądziku rozowatym

Hej, mam trądzik różowaty, po terapii dermatologicznej w większości zniknął. Lekarz powiedział, że powinnam unikać kilku rzeczy m.in. kawy, herbaty, alkoholu, kwaśnych rzeczy, wątróbki, bananów, przetworzonej żywności (i jeszcze paru innych rzeczy) oraz zbyt dużej aktywności fizycznej. Z niektórymi rzeczami się zgadzam, ale bardzo zastanawia mnie zakaz co do wątróbki, bananów, cytrusów i aktywności fizycznej... Dlaczego akurat one są zakazane? Co o tym sądzicie i czego waszym zdaniem powinno się unikać?

Pasti 

Wysłany: 2025-05-06, 10:33   

Ja mam podobny problem z trądzikiem rozowatym, dopiero początku ale samo czerwienienie się od zawsze u mnie na ostro, ale nie spotkałam sensownego dermatologa który by pomógł. Możesz napisać jakimi lekami byłaś leczona? Ja sama zauważyłam, że banany powodują u mnie zwiększone czerwone wykwity, szczególnie na brodzie i póki szczęki.a wysiłek fizyczny jest niewskazany u osób z cerą naczynkowa, przy trądziku rozowatym też, właśnie przez rozszerzanie się naczyń krwionośnych na twarzy No i u mnie duże znaczenie miała zmiana pielęgnacji, z kosmetyków drogeryjnych przestawiłam się na kremy od Acnerose. I skóra znacznie lepiej na nie reaguje.

sol

Wysłany: 2025-05-06, 13:02   

Wątróbka, banany i cytrusy to produkty wysokohistaminowe. Po prostu podrażniają.
A i kremy od Acnerose są super: https://acnerose.pl/produkt/pasta/ Szczególnie ich pasta na noc. Mega poprawa na dzień.

Odpowiedz do tematu