Strona Główna  FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Zablokowana strona i jeden dobry link
Autor Wiadomość
shaylynred

Wysłany: Wczoraj 11:05   Zablokowana strona i jeden dobry link

Prowadzę mały serwis komputerowy na osiedlu. Naprawiam laptopy, czyszczę z wirusów, czasem odzyskuję dane z uszkodzonych dysków. Praca cicha, spokojna, ale bywa monotonna. Szczególnie w styczniu. Wtedy ruch jest najgorszy – ludzie nie psują sprzętu po świętach, bo nie mają pieniędzy na naprawy. Siedzę w swoim małym warsztacie od ósmej do osiemnastej, ziewam w monitor i wkręcam śrubki, których nikt nie przynosi.

Dwa tygodnie temu przyszedł do mnie stały klient, pan Andrzej. Emeryt, były informatyk. Zawsze przynosi mi jakieś dziwne rzeczy – stary sprzęt od znajomych, nietypowe kable, czasem nawet jakieś egzotyczne konsole. Tym razem miał prośbę. Chodziło o stronę, do której nie mógł wejść. Administratorzy w jego firmie (działał jeszcze na pół etatu) zablokowali dostęp do wielu serwisów rozrywkowych. A on lubił wieczorami zagrać w karty. Nie na pieniądze – tak dla relaksu. Spytał, czy znam jakieś obejście.

Roześmiałem się. Powiedziałem, że to nielegalne, że nie mogę, że bla, bla, bla. Ale jednocześnie coś we mnie drgnęło. Nie wiem czemu. Może ciekawość. Może nuda. Albo po prostu lubię pomagać.

Wieczorem, po zamknięciu warsztatu, usiadłem z herbatą i zacząłem googlować. Szybko okazało się, że wiele stron hazardowych ma alternatywne adresy. Specjalnie tworzone na wypadek blokad. I właśnie wtedy natknąłem się na działające vavada mirror .

Nie planowałem grać. Naprawdę. Po prostu chciałem sprawdzić, czy link działa, czy strona wygląda bezpiecznie, czy nie ma w niej jakiegoś syfu. Bo taki już jestem – jak ktoś mi powie, że coś jest niedostępne, to muszę to sprawdzić. Zawodowa przypadłość.

Wszedłem. Strona działała idealnie. Szybka, przejrzysta, bez wyskakujących okienek. Polskie znaki, polska waluta. Sprawdziłem regulamin – licencja, zabezpieczenia, wszystko grało. Zacząłem klikać po zakładkach z czystej ciekawości. Nie miałem zamiaru zakładać konta. Ale na stronie głównej pojawił się baner – premia za pierwszy depozyt. Coś w stylu 100% do 500 zł. Pomyślałem – dobra, może przetestuję system, żeby potem powiedzieć panu Andrzejowi, czy to legitne.

Zarejestrowałem się. Pożyczyłem dane? Nie. Użyłem swojego maila, swojego numeru. Doładowałem konto przez Blik – kwota symboliczna, 40 zł. Tyle wydaję na zestaw ryżu z kurczakiem w chińskiej budce. Pomyślałem – jak przegram, to trudno. Będę wiedział, że to ściema.

No i zacząłem. Automat o nazwie, której nie wymówię po pijanemu. Jakiś księżycowy krajobraz, niebieskie kamienie i dźwięk przypominający odkurzacz. Postawiłem 2 zł. Przegrałem. Kolejne 2 zł – znowu przegrana. Powoli schodziłem w dół. Po dziesięciu minutach miałem 24 zł. Po kolejnych pięciu – 12 zł. Typowe, pomyślałem. Chcą cię wyzerować.

Ale wtedy zmieniłem stawkę na 1 zł. I jakby ktoś przełączył przycisk.

Zacząłem trafiać małe wygrane. 5 zł, 8 zł, 12 zł. Saldo podskoczyło do 35 zł. Potem do 50 zł. Byłem ciekaw, jak daleko to zajdzie. Nie czułem ciśnienia. Nie grałem o kasę. Po prostu obserwowałem mechanikę. Analizowałem to tak, jakbym testował program.

I wtedy, na jednym spinie za 1 zł, wypadła mi runda bonusowa.

Ekran się rozświetlił. Nie wiem, ile było tych darmowych spinów – może 15, może 20. Po każdym z nich cyfry rosły. +20 zł. +35 zł. +70 zł. Momentami miałem wrażenie, że to nigdy się nie skończy. Kiedy ostatni spin się zatrzymał, saldo pokazywało 410 zł. Z czterdziestu złotych. Z jednej kolacji na mieście.

Wiedziałem, że nie mogę tego zostawić. Nie dlatego, że chciałem więcej. Tylko dlatego, że to była czysta wygrana, bez żadnego ryzykownego gonienia. Wypłaciłem 400 zł. Zostawiłem 10 zł na koncie – na pamiątkę.

Następnego dnia przyszedł pan Andrzej. Uśmiechnąłem się i powiedziałem: "Znalazłem coś dla pana. Działa. Nawet bardzo". Nie powiedziałem mu o swojej wygranej. To nie miało sensu. On grał dla relaksu. Ja zagrałem z ciekawości. I każdy z nas dostał to, czego szukał.

Za te 400 zł kupiłem sobie nową klawiaturę mechaniczną. Marzyłem o niej od roku. Moja stara ma wylane klawisze i czasami nie działa spacja. Teraz piszę na niej ten tekst. Każde naciśnięcie brzmi jak kliknięcie – satysfakcjonujące, konkretne, prawdziwe.

Czy wróciłem do vavada mirror? Owszem, raz. Zajrzałem, żeby sprawdzić, czy link nadal działa. Pan Andrzej dzwonił potem, że u niego też wszystko chodzi. Ucieszyłem się. Nie grałem więcej. Nie potrzebuję. Ta jedna wygrana nauczyła mnie jednego – czasem warto zrobić coś z czystej ciekawości, bez oczekiwań, bez chciwości. Po prostu sprawdzić, jak działa system. I jeśli los się do ciebie uśmiechnie – podziękować i iść dalej.

Klawiatura klikaje sobie do tej pory. A ja za każdym razem, gdy kończę pracę i wyłączam monitor, myślę o tym, jak mała rzecz może zmienić cały tydzień. Nie trzeba wielkich pieniędzy. Nie trzeba farta jak z filmu. Wystarczy odrobina luzu. I dobry link.

Odpowiedz do tematu