shaylynred
Wysłany: Wczoraj 10:12 Fart na zleceniu
Jestem fotografem. Nie takim od ślubów i chrztów – fotografem przemysłowym. Jeżdżę po halach produkcyjnych, magazynach, czasem po budowach i pstrykam zdjęcia maszyn, rur, kontenerów. Praca, jakich mało, ale płaci wystarczająco, żeby nie narzekać. Dość powiedzieć, że w zeszłym tygodniu dostałem zlecenie pod Katowicami. Trzy dni na hali wielkości dwóch boisk, oświetlenie sztuczne, suche powietrze. W przerwach siedziałem w przyczepie biurowej i grzałem ręce przy kaloryferze.
Trzeciego dnia, ostatnia seria zdjęć. Wszystko poszło szybciej niż planowałem. Została mi godzina do odbioru, a ja już spakowany. Z nudów wlazłem na telefon. Kumpel kilka tygodni wcześniej pisał coś o vavada kazino. Że ma polską wersję, że płatności szybkie, że sam w sobotę wieczorem wyciągnął parę stów. Olałem to wtedy. Ale w przyczepie biurowej, z widokiem na szare hale i wiatr hulający po placu – czemu nie sprawdzić?
Wpisałem w przeglądarkę i od razu trafiłem na stronę. Przyznam, że zaskoczyła mnie prostota. Brak tych nachalnych okienek „DOŁĄCZ TERAZ”. Rejestracja? Trzy pola do wypełnienia. Kliknąłem, że zgadzam się z regulaminem – i tyle. Nawet nie sprawdzali mnie przez pięć minut. Dostałem ekstra środki od razu po pierwszym logowaniu. Zero kombinowania.
Nie grałem wcześniej przez internet. Głównie dlatego, że nie ufam rzeczom, które migają i krzyczą. Ale vavada kazino wyglądało normalnie. Postanowiłem zagrać na czymś, co przypominało mi stare automaty z przystanku nad morzem. Proste symbole, żadnej filozofii. Stawka minimalna – bo przecież nie przyjechałem tu się wzbogacić. Przyjechałem robić zdjęcia rur i zabić czas.
Minęło dziesięć minut. Dwadzieścia. Zero emocji. Stan konta falował w okolicy zera. W pewnym momencie zostało mi ledwie parę złotych. I wtedy – nie wiem, co mnie podkusiło – zmieniłem grę. Wybrałem taką z trzema bębnami i diamentami. Nie dlatego, że miała jakieś super funkcje. Po prostu pasowała do mojego nastroju.
Kliknąłem „spin”. Bębny się kręcą. Długo. Za długo. I nagle – cisza. A potem ekran eksplodował. Nie dosłownie, ale czułem się, jakby ktoś odpalił petardę obok mojej głowy. Cyfry na wyświetlaczu zmieniały się tak szybko, że nie nadążałem czytać. Kiedy się zatrzymały, gwizdnąłem cicho pod nosem. To była kwota, za którą mógłbym kupić nowy obiektyw. Taki, który od dwóch lat odkładam.
Siedziałem w tej przyczepie, z kawą w styropianowym kubku, w roboczych spodniach poplamionych smarem, i patrzyłem jak idiota na ekran. Moja pierwsza myśl? „Uciekaj stąd, zanim to zniknie”. I tak zrobiłem. Nie grałem dalej. Nie kusiłem losu. Wszedłem w panel wypłat, wpisałem numer konta i wysłałem wszystko na firmowe konto oszczędnościowe. Nie oglądałem się za siebie.
Wypłata przyszła tego samego wieczora. Byłem wtedy już w domu, jadłem pizzę na zimno i oglądałem głupi serial. Ping – pieniądze w banku. Normalne, prawdziwe, moje.
Minął miesiąc. Za część tej wygranej kupiłem w końcu ten obiektyw. Resztę wrzuciłem na remont łazienki – kafelki pękły nam przed świętami i chodziliśmy na nie jak po polu minowym. I wiesz co? Każdego ranka, kiedy myję zęby w nowej łazience, uśmiecham się do swojego odbicia. Nie dlatego, że mam nowe płytki. Dlatego, że pamiętam tamto popołudnie. Tę godzinę w przyczepie, kiedy zwykła nuda i kilka kliknięć na vavada kazino zmieniły coś więcej niż tylko saldo.
Vavada kazino nie stało się moim drugim domem. Nie instaluję aplikacji, nie sprawdzam codziennie promek. Traktuję to jak przystanek – byłem, zobaczyłem, wygrałem i wysiadłem. Ale fakt: była to jedna z niewielu godzin w moim życiu, kiedy fart dosłownie wpadł mi w ręce, zamiast przejechać obok. Dla faceta, który na co dzień fotografuje przemysłowe rury, to całkiem niezła odmiana. I chyba o to w tym wszystkim chodzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum