• Strona Główna • FAQ • Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Ktoś śledzi historię POLSTR i WIBOR?
Autor Wiadomość
Amadeio 

Wysłany: Wczoraj 16:54   Ktoś śledzi historię POLSTR i WIBOR?

Dzień dobry. Mam trochę mętlik z tym POLSTR i WIBOR i może ktoś tutaj będzie w stanie mi to prosto wyjaśnić. Do tej pory znałem głównie WIBOR 3M i mniej więcej wiedziałem, że jest związany z oprocentowaniem kredytu. Teraz coraz częściej trafiam na POLSTR i nie bardzo wiem, jak porównywać te dwie rzeczy, żeby nie patrzeć tylko na pojedynczą wartość.

Znalazłem stronę aktualny POLSTR i WIBOR, gdzie są pokazane bieżące stawki oraz dane historyczne. Na pierwszy rzut oka wygląda to całkiem sensownie, bo można zobaczyć zarówno POLSTR w różnych okresach, jak i WIBOR 1M, 3M czy 6M. Tylko właśnie zastanawiam się, jak czytać te różnice. Przykładowo, jeżeli POLSTR jest w danym momencie niższy od WIBOR, to czy przy zwykłym porównaniu powinienem patrzeć na konkretny okres składania stopy, czy nie jest to takie proste?

Nie pytam nawet o poradę kredytową, bardziej o samo rozgryzienie wskaźników. Chciałbym wiedzieć, jak samodzielnie sprawdzać, czy różnica POLSTR WIBOR jest czymś chwilowym, czy utrzymuje się przez dłuższy czas. Czy ktoś z Was korzysta z historii tych stawek i porównuje je miesiąc po miesiącu? Jeśli tak, to na jakie dane najlepiej zwracać uwagę, żeby nie wyciągnąć błędnych wniosków?

Odpowiedz do tematu